Prestabo

Yleistä

Prestabo

Puristusliitinjärjestelmä; puristusliittimet ja putket seostamatonta terästä 1.0308 (E235), standardin DIN EN 10305‑3 mukaan, ulkopuolella sinkkigalvanointi, sinkkikerroksen paksuus 8–15 µm (sinikromatoitu).

Puristusliitin
Kaikissa liittimissä on SC‑Contur (vuodonilmaisin). Asennuksessa puristamatta jääneet liitokset paljastuvat järjestelmän täytön yhteydessä. SC‑Contur on sertifioitu ja täyttää DVGW-​työohjelehden W 534 kohdan 12.14 vaatimukset siitä, että se vuotaa, jos liitos jää puristamatta.
Vedellä suoritetuissa tii­veys­tar­kas­tuk­sis­sa Viega takaa puristamattomien liitosten näkyvyyden 0,1 MPa–0,65 MPa paineessa ja paineilmalla sekä jalokaasuilla suoritetussa 22 hPa–0,3 MPa.

Merkintä
Punainen symboli (Sanpress Inox (ruostumaton teräs) -tuotteisiin sekoittamisen välttämiseksi) »Ei käyttövesiasennuksiin«
Tiivisteet
EPDM

Mitat/materiaali
Vakiokoot: halk. 15; 18; 22; 28; 35; 42; 54 terästä
XL-​koot: halk. 64,0; 76,1; 88,9; 108,0 terästä

Prestabo-järjestelmäputkiversiot
 • Järjestelmäputki seostamatonta terästä, materiaalinro 1.0308 (E235), standardin DIN EN 10305‑3 mukaan, ulkopuolella sinkkigalvanointi.
 • Järjestelmäputki seostamatonta terästä, materiaalinro 1.0308 (E235), standardin DIN EN 10305‑3 mukaan, ulkopuolella sinkkigalvanointi, valkoisella (RAL 9001) PP-​muovivaipalla (polypropeeni).
 • Järjestelmäputki seostamatonta terästä, materiaalinro 1.0215 (E220), standardin DIN EN 10305‑3 mukaan, sisä- ja ulkopuolelta sendzimir-​sähkösinkitty.

Käyttöominaisuudet/-alueet
Lämmitysjärjestelmät
Teollisuus- ja laiterakennusjärjestelmät
Sprinklerijärjestelmät (sendzimir-​sähkösinkitty putki)
Paineilmaputkistot (sendzimir-​sähkösinkitty putki)
Aurinkoenergiajärjestelmät
Jäähdytysveden putket

Käytöstä muilla kuin kuvatuilla käyttöalueilla on sovittava Viega Service Centerin kanssa materiaalikyselyllä.

Käyttöolosuhteet EPDM-​tiivisteellä
 • Käyttölämpötila maks. 110 °C
 • Käyttöpaine maks. 1,6 MPa (PN16)
  Huom! Rajoituksia läm­mi­tys­jär­jes­tel­mis­sä.
Puristustyökalujen käyttö
Viega-​pu­ris­tus­lii­tos­jär­jes­tel­mien varmuus riippuu ensisijassa käytettyjen puristustyökalujen moitteettomasta kunnosta. Puristusliitosten varmistamiseksi suosittelemme siksi Viega-​puristustyökalujen käyttöä sekä niiden säännöllistä tarkastamista valtuutetuissa huoltopisteissä.

Tekniset tiedot
Puristusliittimiä ja rakenneosia optimoidaan jatkuvasti. Tarvittaessa ajankohtaiset Z- ja asennusmitat löytyvät Viega-​kotisivuilta www.viega.fi

Varastointi ja kuljettaminen
Prestabo-teräsputkien moitteettoman laadun takaamiseksi täytyy ottaa huomioon seuraavat kuljetusta ja varastointia koskevat seikat:
 • Pakkaus- ja suojakalvot (koskee vain PP-​vaipallisia putkia) saa poistaa vasta juuri ennen käyttöönottoa.
 • Putkien päissä on oltava toimitettaessa suojatulpat.
 • Putkia ei saa säilyttää suoraan betonialustalla.
 • Putkien pinnoille ei saa liimata suojakalvoja eikä muoveja.
 • Teräsputkia ei saa vetää lastausreunojen yli lastattaessa tai kuormaa purettaessa.

Suojaus ulkoiselta korroosiolta
Prestabo-putket ja -liittimet on suojattu ulkopuolelta sinkkikerroksella. Jos tämä sinkkikerros joutuu kosketuksiin kosteuden (kondenssivesi, sateet rakennusvaiheen aikana, siivous- ja roiskevesi jne.) tai syövyttävien rakennusaineiden (pohjustusaineet, tasoitteet jne.) kanssa, se ei voi kuitenkaan varmistaa pysyvää suojaa ulkoista korroosiota vastaan. Suosittelemme seuraavia suojatoimenpiteitä:
 • Umpisoluisten eristeletkujen käyttö ja leikkausreunojen huolellinen tiivistäminen soveltuvalla liimauksella.
 • Putkien suojaaminen kosteudelta lattiarakenteiden erotuskalvoilla.
 • Putkien asentaminen tiloihin jossa ne eivät ole alttiina kosteudelle.
 • Jos lattia pestään usein vedellä ja/tai puhdistus-/​desinfiointiaineilla, esim. vanhain- ja hoitokodeissa sekä sairaaloissa, on vältettävä lattiasta ulostulevia näkyviä patteriliitäntöjä; seinäliitännät helpottavat puhdistustöitä ja sulkevat ylimääräiset ruostumisriskit pois.
 • Lattiasta työntyvissä patteriliitännöissä on varmistettava asianmukainen ruostesuojaus ja saumojen asianmukainen sinetöinti. Muutoin on olemassa vaara, että pesuvesi pääsee tunkeutumaan niihin, mikä kostuttaa eristeen ja aiheuttaa näin ruostumisvaaran.

Jos edellä mainituilla toimenpiteillä ei voida varmistaa pysyvää suojaa kosteutta vastaan, tai jos käyttöalueilla on erityisiä vaatimuksia, kuten esim. suljetuissa jääh­dy­tys­jär­jes­tel­mis­sä, on huolehdittava ulkoisesta ruostesuojauksesta, joka varmasti estää mahdolliset ruostumista edistävät vaikutukset.

Lisää yksityiskohtaisia tietoja ja käyttöesimerkkejä löytyy käytännön käsikirjasta ja Internetistä.
Näytä enemmän
Prestabo

Ladattavat tiedostot

Mitat  (1)
Osaluettelo  (1)