Arabia 135 - Viega puristusliitosjärjestelmät turvaavat kulttuurihistoriallisesti tärkeän kohteen Helsingissä

Arabia 135:n työmaalla kehitetään kuuluisasta tehdaskorttelista tiloja tulevaisuuden tarpeisiin. Kokenut LVI-urakoitsija käyttää työssään Viegan puristusliitosjärjestelmää. Sekä urakoitsija että LVI-valvoja ovat hyvin tyytyväisiä asentamisen nopeuteen ja liitosten luotettavuuteen. 

Suomalaisen kulttuurihistorian ja rakennustaiteen kannalta merkittävä Arabian vanha tehdaskortteli Hämeentie 135:ssä Helsingissä siirtyi Varman omistukseen noin 20 vuotta sitten. Arabia 135 -kortteli on kaikkiaan noin 140 000 neliön kokonaisuus, jonka alun perin tehdaskäytössä olleita ja eri aikakausina saneerattuja rakennuksia on kehitetty opetus-, kulttuuri-, toimisto- ja liiketilakäyttöön. Korttelin kehitystyö jatkuu koko ajan.

- Suunnittelua on käynnissä joka puolella, Arabia 135:n LVI-valvojana toimiva projektipäällikkö Pekka Vilkki Indepro Oy:stä kertoo.

Kiinteistökehityksen ensimmäisessä vaiheessa on korjattu jättiläismäisen kiinteistön Hämeentien puoleisen siiven pohjoispäädyn neljä alinta kerrosta ammattikorkeakoulu Metropolian sekä Pop & Jazz -konservatorion käyttöön. Käynnissä oleva kaavamuutos mahdollistaisi myös korkeiden asuinrakennusten rakentamisen korttelin sisäpihalle.  

Nykyaikaiset putkiliitokset puristamalla

ILV-asennus Jani Kähärä Oy on ollut pitkään mukana Arabia 135 -hankkeessa sekä urakoitsijana että huoltotöissä.

- Nyt meillä on työn alla A-osan kuudennen ja seitsemännen kerroksen LVI-urakointi sekä koko kylmävesiverkoston rakentaminen kellarista kerroksiin. Isäni Toivo Kähärä TK-Ilmastointi Oy:stä toimii LVI-urakan pääurakoitsijana ja minä aliurakoitsijana, ja meillä on kymmenkunta alihankkijaa, muun muassa eristys ja hitsaus on ulkoistettu, Jani Kähärä kertoo. Kähärä tekee putkiliitokset puristamalla Viegan tuotteilla. Hänen on helppo luetella puristusliittämisen hyötyjä.

- Tulitöitä ei tarvita, joten puristamalla liittäminen on nopeaa, helppoa, äänetöntä ja nykyaikaista. Ero nopeudessa verrattuna hitsaamalla liittämiseen on merkittävä, Kähärä toteaa.

Jani Kähärällä on kokemusta puristusliitoksista jo 2000-luvun alusta. Silloin urakoitiin kohteessa, jossa ei saanut tehdä tulitöitä.

- Silloin huomasin, kuinka fiksua puristusliittäminen on. Arabia 135:n kohdetta varten Kähärä hankki Viegan puristusliitoskaluston eli liittimet ja liitinten puristuskohdan ympärille tarvittavat leuat sekä puristamisessa työn tekevät koneet.

- Joka putkikoolle on omat leukansa, niitä on kaikkiaan 12. Suurimmalla puristetaan halkaisijaltaan 108-millimetrisiä putkia.

Kähärä toteaa, että muihin puristusliitosjärjestelmiin verrattuna Viegan leuat ovat näppärän kokoiset, niiden suunnittelussa on ajateltu hyvin asentamista ahtaissa paikoissa. Hän kiittää myös liittimien laatua, joka tuntuu konkreettisesti painona, jota on enemmän kuin muiden valmistajien tuotteissa.

- Jokainen liitin tarkistetaan useaan kertaan osana valmistusprosessia. Se takaa osien toimivuuden. Liitinjärjestelmämme tasaisen hyvä laatu tarkoittaa, että asennukset työmaalla sujuvat hyvin, Viega Suomen myyntipäällikkö Martina Engblom sanoo. 

Viegalla luotettava vuodonilmaisin

Pekka Vilkki toteaa, että puristusliitoksien ongelma on ollut, että liitoksen puristamatta jääminen ei olekaan paljastunut painekokeessa, mistä on sitten rakennuksen käytön aikana aiheutunut merkittäviä kosteusvahinkoja.

- Viegaa käyttämällä ongelmaa ei ole. Puristusliitoksen pitää olla sellainen, että se vuotaa painekokeessa, jos sitä ei ole puristettu oikein tai jos sitä ei ole puristettu ollenkaan, Vilkki sanoo.

Viega puristusliittimiin tuli SC-Contur -vuodonilmaisin vuonna 2000. Se paljastaa puristamattoman liitoksen painekokeessa 100 prosentin varmuudella. Puristamaton tai vajaasti puristettu liitos ilmenee painekokeessa. O-renkaan ulkopuolella oleva kolo ohjaa painekokeessa käytettävän aineen ulos järjestelmästä.

-Tämä on todella tärkeä asia, koska se suojaa kohdetta puristamattomiin liitoksiin liittyviltä piileviltä vuotovahinkoriskeiltä, Martina Engblom sanoo.

Lisäturvan tuo kaksoispuristus, joka on Viegan V-liittimien ominaisuus. Kaksoispuristuksen ansiosta putki ei pääse irrottautumaan liittimestä.

- V-liitin puristetaan yhdellä puristuksella molemmin puolin O-rengasta. Siitä saadaan liitokselle kaksinkertainen varmistus, Engblom toteaa. 

Kohde Arabia 135
Paikkakunta Helsinki, Suomi
Vuosi 2019
Kohdetyyppi Korjausrakentaminen
Neliömetriä 140000 m2
Kategoria Julkiset rakennukset
Arkkitehti Arkkitehdit Tommila Oy
Suunnittelu FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Asennus ILV-asennus Jani Kähärä, Vantaa, Suomi

Vähemmän huolia urakoitsijalla ja kiinteistön omistajalla

LVI-urakoitsija Jani Kähärä kertoo, että putken puristusliitos puristetaan loppuun kerralla. Jos joku liitos jää jostain syystä kokonaan puristamatta, liitoksen voi puristaa myöhemmin. Mutta jos liitos on puristettu huonosti, liitin on irrotettava ja vaihdettava uuteen.

Kähärä ja LVI-valvoja Pekka Vilkki korostavat, että kun asennuksen tekee huolella, puristusliittämisen parhaat ominaisuudet urakan ja kiinteistön kannalta pääsevät esiin.

- Kun tekee huolellisesti, ei vuotoja tarvitse pelätä, Kähärä toteaa. Kähärän mukaan luotettava vuodonilmaisin vie loputkin huolet puristusliittämisestä pois, kun ei jää epäilystäkään liitosten onnistumisesta.

Maailman markkinajohtaja osaa asiansa

Viega on puristusliitostekniikan markkinajohtaja maailman laajuisesti. Yritys tuottaa kaksi miljoonaa liitintä päivässä. Viegalla on kolme päätuoteryhmää: puristusliitostekniikka, wc-istuinten seinäasennustekniikka ja viemäröintitekniikka. Valikoimassa on  18 000 tuotetta, kaikki mahdollisimman pitkälle Viegan itsensä valmistamia. Myös valetut punametallituotteet ovat kokonaan Viegan omaa tuotantoa. 

Viega on vuonna 1899 perustettu perheyritys, joka työllistää yli 4500 työntekijää. Viegan toimintaa ja tuotekehitystä ohjaa tavoite pitää yllä juomaveden hyvää laatua. Tuotteita valmistetaan kuudessa tehtaassa ja viedään 70 maahan. 

Takaisin