Aviva Stadion

Aviva Stadium Dublin (Photo: Peter Barrow)

Kuvagalleria

Tiedot

Kohde Aviva Stadion
Paikkakunta Dublin, Irlanti
Vuosi 2010
Kohdetyyppi Uusi rakennus
Kategoria Sport and leisure
Arkkitehti Populous Architecture, Kansas City, USA; Scott Tallon Walker STW, Dublin

Täydellinen kuvaus

Puristusteknologian pioneeriprojekti Irlannissa

Jalkapallo on herrasmiesten laji, jota pelaavat lurjukset; rugby on lurjusten peli, jota pelaavat herrasmiehet – ainakin rugby fanien mielestä. Irlannin tasavallan jalkapallo- ja rugbyjoukkueiden ”lurjukset” ja ”herrasmiehet” ovat jakaneet kotikenttänsä Dublinissa vuodesta 1872. Vuosikymmenten ajan molemmat ovat pelanneet historiallisella, mutta ränsistyneellä Landsdowne Road –kentällä. Aviva stadion rakennettiin uudeksi ”urheilun temppeliksi” urheiluhulluille irlantilaisille samalle historialliselle paikalle vuona 2010. Siitä lähtien elegantti hevosenkengän muotoinen stadion on toiminut myös areenana maailmanluokantähdille kuten Madonnalle, Lady Gagalle ja AC/DC:lle.

Auringonvaloa naapurustoon

Upea arkkitehtoninen muotoilu on kuin kristallinen kilpi keskellä asuinaluetta. Vaikka jättimäisen stadionin kolmella puolella on nelitasoinen jalusta ja pohjoispäässä on vain yksi taso, eivät ne estä auringonvalon ulottumista asuinalueelle. Itse stadion on rakennettu terveiden ekologisten periaatteiden mukaisesti. Esimerkiksi läheinen leikkikenttä kastellaan stadionilta kerätyllä sadevedellä ja generaattorien hukkalämpö lämmittää veden saniteettitiloissa.

Puhdasta juomavetta ja lämpöä faneille

Aviva-stadionin kapasiteetti on 52 000 katsojaa. Katsojat nauttivat huippuluokan vesihuollosta ja lämmityksestä juomaveden asennuksen Profipress -kupariputkistojärjestelmän ja lämmityslaitteistossa käytettävän galvanoidun Prestabo -järjestelmän ansiosta. Vaikka Viega sai kutsun tarjouskilpailuun vasta hyvin myöhään, sen Profipress- ja Prestabo -tuotteet valittiin lopulta. Suunnittelijat vaikuttuivat ennen kaikkea 100% varmuudella toimivasta SC-Contur vuodonilmaisimesta ja kaksinkertaisesta puristustekniikasta. Viega voitti suunnittelijoiden ja asentajien luottamuksen, vaikka Irlannissa puristusliitos menetelmät olivat tähän asti olleet lähes tuntemattomia. Niinpä stadion edustaa myös menestyksekästä edelläkävijähanketta Viega –yhtiölle Irlannissa.